Zorroo breidt Stoppen met Roken begeleiding uit

Vanaf heden biedt zorggroep Zorroo ook Stoppen met Roken begeleiding in Amersfoort, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Zwijndrecht en omgeving. Iedereen die wil stoppen kan zich via deze website voor deze individuele …

Zorroo mag pilot Basis GGZ voortzetten

Zorroo mag de pilot Basis GGZ met 2 jaar verlengen. Vorige week ontvingen we hiervoor goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn akkoord. Voor de …

Wereld Diabetes Dag in Breda op 14 november

Op 14 november a.s. is het Wereld Diabetes Dag en wordt er een evenement over Diabetes georganiseerd in Breda. Voor patiënten en andere geïnteresseerden zijn er diverse presentaties en workshops …

Buiten koud en binnen warm? Zorg voor gezonde lucht binnen!

Bron: Longfonds

We brengen gemiddeld twintig uur van onze dag binnen door. Thuis, op werk, op school, op bezoek. Met de winter op komst is het goed te weten dat de luchtkwaliteit binnen vervuild kan zijn. En zo tot gezondheidsklachten kan leiden. Gelukkig kunt u zelf ook wat aan doen aan gezonde lucht in huis! Van belang voor mensen met én zonder longziekte.

Het voorkomen en aanpakken van vocht en schimmels is heel belangrijk voor een gezonde lucht in huis. De beste tip hiervoor: ventileren en luchten. Heeft u een longziekte of bent u allergisch voor pollen, huisdieren en huisstofmijt? In dat geval is het ook heel belangrijk om uw huis te saneren, met name bij een huisstofmijtallergie.

Ventileren en luchten
Ventileer continue door roosters altijd open te zetten en ventilatiesystemen aan te laten staan. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te luchten door een raam of deur open te zetten. Zo zorgt u ervoor dat vieze lucht wordt afgevoerd en schone lucht uw huis doorstroomt. Het helpt, in combinatie met verwarmen, ook tegen schimmels. De temperatuur in huis moet minimaal vijftien graden zijn, ook ’s nachts.
Ventileer en lucht als het kan niet aan de straatkant van uw huis en niet in de spits. Ventileer extra als u kookt, doucht, klust of als er veel mensen in een ruimte zijn. Uw huis moet ook geventileerd worden als u niet thuis bent, zodat u bij thuiskomst in een fris huis komt. Uit onderzoek blijkt dat mensen fitter zijn bij een goede ventilatie in de slaapkamer.

Schoonmaken
Let er bij de inrichting op dat het interieur makkelijk schoon te houden is. Vermijd open kasten, want deze zijn heel gevoelig voor stof. Maak alles goed droog na het schoonmaken, zodat het niet vochtig blijft. Denk bij het stof afnemen ook aan de planten en radiatoren. Maak wanden en plafonds minstens twee keer per jaar schoon. Let ook op uw schoonmaakmiddelen, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.

Koken
Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en laat deze na het koken nog zeker twintig minuten aan staan om al het vocht en de verbrandingsproducten kwijt te raken. Door met de deksel op de pan te koken, verminder je vocht in huis. Elektrisch koken is aan te raden: het zorgt voor minder verbrandingsproducten, zoals fijnstof, in huis.

Douchen
Houd de deur tijdens het douchen dicht, dan trekt het vocht niet door naar de rest van je huis. Als je een ventilator hebt, zet deze dan altijd aan. Maak de douche of het bad na gebruik goed droog, zodat vocht sneller verdwijnt en schimmels geen kans krijgen.

Wassen en drogen
Zet de wasmachine en droger in een ruimte met een eigen ventilatievoorziening en houd de deur gesloten tijdens gebruik, zo trekt het vocht niet naar andere plekken in huis. Probeer ook zoveel mogelijk de was buiten te drogen. Voor mensen met hooikoorts is dit in perioden met veel pollen in de lucht echter niet aan te raden.

Rook niet
Rook niet, voor uw eigen gezondheid en die van uw huisgenoten. Niet roken is het beste dat u voor uw longen kunt doen.

Stook niet
Stook geen hout, zoals in houtkachels en open haarden. Kies als alternatief voor bijvoorbeeld een elektrische open haard. Ook in de tuin kunt u de lucht sterk vervuilen met vuurkorven en barbecues.

Meer info: Longfonds

Binnen warm

 

 

 

 

 

 

CAHAG organiseert congres Adembenemend in februari 2018

CAHAG organiseert voor de 13e keer het tweedaagse congres Adembenemend voor huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen. Het congres vindt plaats op 1 en 2 februari 2018 bij Papendal te Arnhem. Veel praktijken zijn de afgelopen jaren begonnen met de implementatie van gestructureerde COPD en/of astmazorg in de huisartsenpraktijk. Het congres biedt praktische en verdiepende informatie en vaardigheden, gericht op deze implementatie. Met een mix van nieuwe en vernieuwde onderwerpen die u herkent vanuit de spreekkamer.

Voor meer informatie en inschrijven neemt u contact op met CAHAG

Zorroo maakt volgende stap in zelfmanagement

ROTTERDAM – Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo) richt zich dit jaar volledig op zelfmanagement: een patiënt zo begeleiden dat hij of zij zelf manager wordt over zijn of haar …

Pagina 1 van 4812345...102030...Minst recente »