CAHAG organiseert congres Adembenemend in februari 2018

CAHAG organiseert voor de 13e keer het tweedaagse congres Adembenemend voor huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen. Het congres vindt plaats op 1 en 2 februari 2018 bij Papendal te Arnhem. Veel praktijken zijn de afgelopen jaren begonnen met de implementatie van gestructureerde COPD en/of astmazorg in de huisartsenpraktijk. Het congres biedt praktische en verdiepende informatie en vaardigheden, gericht op deze implementatie. Met een mix van nieuwe en vernieuwde onderwerpen die u herkent vanuit de spreekkamer.

Voor meer informatie en inschrijven neemt u contact op met CAHAG

Zorroo maakt volgende stap in zelfmanagement

ROTTERDAM – Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo) richt zich dit jaar volledig op zelfmanagement: een patiënt zo begeleiden dat hij of zij zelf manager wordt over zijn of haar …

Het actieplan astma bij kinderen is gereed

In huisartsenpraktijken en kinderartspraktijken is het actieplan getest en oneffenheden zijn eruit gehaald. Het is gratis te bestellen via https://www.longfonds.nl/actieplan-astma-kinderen

Wie bepaalt welke gegevens u met uw huisarts mag (of moet) uitwisselen?

Bron: De ZorgSector

Er zal de komende jaren van alles gaan veranderen als het gaat om inzage in – en uitwisseling van – onze medische gegevens. Begin oktober is er een wetsvoorstel aangenomen dat ervoor moet zorgen dat iedereen in 2019 digitale inzage in zijn of haar medische dossier heeft. Maar het blijft niet bij een eenzijdige uitwisseling van arts naar patiënt. Volgens de Patiëntenfederatie Nederland wordt het online dossier op den duur zo ingericht dat patiënten zelf ook informatie kunnen bijhouden en delen met hun zorgverlener.

Als voorbereiding op deze ontwikkelingen heeft de Patiëntenfederatie samen met de NHG, de Nederlandse organisatie voor huisartsen, een richtlijn ontwikkeld. De Patiëntenfederatie vervult daarbij de rol van de patiëntvertegenwoordiger – wat is belangrijk voor patiënten – en de NHG bekijkt de ontwikkeling vanuit de beroepsgroep, in dit geval de huisarts. In de praktijk zult u als zorggebruiker niet direct iets merken van de richtlijn, maar het is wel iets waar u uw huisarts na 2019 naar kunt vragen.

“Kortgezegd houdt de richtlijn in dat we samen willen afspreken welke gegevens huisartsen op welke manier uitwisselen met hun patiënten”, vertelt Margo Brands. Brands is senior-beleidsmedewerker bij de Patiëntenfederatie en heeft samen met Khing Njoo van de NHG de richtlijn geschreven.

Vertaalslag

‘Op welke manier’, het technische gedeelte van die gegevensuitwisseling, daar hebben Brands en haar collega nog geen antwoord op. “Simpelweg het HIS, het huisartseninformatiesysteem waarin de huisarts patiëntendossier bijhoudt, openzetten is geen optie. Het idee is dat op den duur iedere patiënt een digitale, persoonlijke gezondheidsomgeving heeft. Die omgeving zou wel kunnen koppelen met het HIS, zodat de informatie die daarin bijgehouden wordt automatisch gedeeld wordt met de patiënt. Maar hoe die koppeling precies werkt, dat weten we nog niet.”

Zeker van uw zorg bij een longziekte

Bron: Longfonds

Met een longziekte wilt u zeker zijn van uw zorg. Die moet goed zijn, bij u passen en betaalbaar zijn. Hoe uw zorg er uit ziet, hangt grotendeels af van uw zorgverzekering. Het Longfonds zet voor u op een rij, waar u met een longziekte op moet letten als u een zorgverzekering kiest.
De zorgverzekering is op dit moment belangrijk, want u kunt elke winter van zorgverzekering wisselen. Dat kan lonend zijn: voor de zorg die u ontvangt, voor uw portemonnee. U kiest, u bepaalt hoe uw zorg er uit ziet. Veel zorg of weinig. De arts die u kent, het medicijn dat u kent, de behandeling die bij u past – het is belangrijk dat u zelf kiest.

Weten wat je kiest

Keuzes maken voor uw zorg kan betekenen dat u wilt wisselen van zorgverzekeraar. Of wisselen voor u interessant is, hangt af van uw situatie. Welke zorg krijgt u het komende jaar? Wat bent u bereid te betalen voor de zorgverzekering en welk risico wilt u zelf nemen? Het kiezen van de juiste zorgverzekering in uw situatie, vraagt dat u zich er in verdiept. Daar helpen we bij. Met informatie en hulp.

Pagina 1 van 4712345...102030...Minst recente »