Huisartsenpost Oosterhout zet digitale triage in

04-10-2023

Zorroo gebruikt het digitaal triagesysteem van Huisartsen van Nederland. Met dit systeem dat werkt op basis van Artificial Intelligence (AI) willen we het tekort aan eerstelijns zorgpersoneel toekomstbestendig aanpakken.

De druk op huisartsenzorg is enorm, zo ook bij de Huisartsenpost Oosterhout. Het digitale triagesysteem zetten we in om de druk aan de telefoon te verlagen en de bereikbaarheid te verbeteren.  Aan de hand van een aantal vragen in het AI-systeem wordt de urgentie bepaald en wordt mogelijk aangegeven wat er aan de hand is.

Patiënten zijn tevreden over de digitale triage. In een steekproef onder vijfhonderd patiënten gaven zij als waardering gemiddeld een 7,9. Ze vinden het prettig dat ze hun klachten in alle rust kunnen beschrijven en krijgen snel antwoord op hun vraag. De zorgverleners vinden het wat lastiger omdat zij moeten leren vertrouwen op de vragen die het AI-systeem stelt, terwijl zij normaliter de vragen zelf stellen.

Bij de Huisartsenpost Oosterhout worden de eerste ervaringen opgedaan met het digitale triagesysteem van Huisartsen van Nederland. Bij tevredenheid is het plan de triage vervolgens uit te rollen naar de 36 huisartsenpraktijken in het verzorgingsgebied van Zorroo.

Bekijk ook onderstaande video van Zorg van Nu, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).