Zorroo ondertekent manifest ‘Op weg naar een Rookvrije regio’

19-04-2019

Zorroo ondertekende onlangs het manifest ‘Op weg naar een Rookvrije Regio’ van het samenwerkingsverband ‘Verbonden in Zorg’ (ViZ). Bij dit verband zijn aangesloten huisartsen, ziekenhuizen, laboratoria, patiënten, verzekeraars, gemeenten, apothekers, GGZ, GGD en VVT-organisaties in de regio Breda. Met het manifest geven de organisaties aan zich de komende jaren in te zetten voor een rookvrije organisatie. Zorroo is een van deze organisaties en zet zich met stoppen-met-rokenbegeleiding (ook voor organisaties) al sinds 2011 in voor een rookvrije generatie.

Roken is in Nederland een van de belangrijkste doodsoorzaken. In 2015 overleden naar schatting 19.244 mensen van twintig jaar en ouder aan de directe gevolgen van roken. Roken is de belangrijkste oorzaak voor longkanker, COPD, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker en mondholtekanker. Roken wordt ook geassocieerd met veel andere aandoeningen, waaronder ademhalings­- en luchtwegproblemen, aandoeningen aan hart­ en vaatstelsel en suikerziekte.

Actie

‘Niet roken moet normaal gaan worden’, vinden de organisaties van Verbonden in Zorg. ‘Zeker waar kinderen zijn en mensen komen om beter te worden’. Hiermee zet Verbonden in Zorg een positieve beweging in gang. De kern van het manifest is dat de organisaties die het ondertekenen, laten zien dat ze zich de komende jaren ervoor inzetten dat hun organisaties rookvrij worden. Iedere organisatie richt zich op zijn eigen terrein en op zijn eigen medewerkers en iedere organisatie brengt de niet-roken norm mede mét dit manifest onder de aandacht van zijn patiënten/burgers. Iedereen op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo.

Zorroo heeft al sinds 1 januari van dit jaar de eigen organisatie rookvrij gemaakt door een verbod op roken op het gehele terrein van het Zorroo Eerstelijns Zorg Centrum.