Stoppen met roken

Rookvrij met bewezen effectieve stoppen-met-rokenbegeleiding op diverse locaties in Nederland

Aanmelden begeleiding

Over stoppen met roken

U denkt erover om te stoppen met roken. Daar zijn veel goede redenen voor. Misschien probeerde u het al eerder, maar bleek het stoppen lastig vol te houden. Dit kan u weinig vertrouwen geven in de kans dat een volgende stoppoging slaagt. Uit onderzoek is gebleken dat rokers gemiddeld drie tot zeven stoppogingen nodig hebben om daadwerkelijk voor langere tijd te stoppen.

Het is ook moeilijk iets op te geven dat zo verbonden is met het dagelijks leven. Een sigaretje bij de koffie, na het eten of op een feestje. Of een sigaret omdat u zich gespannen voelt en om rustig te worden.

De handeling is verslavend en daarnaast bevat een sigaret ook nog eens de verslavende stof nicotine. Begrijpelijk dus dat u het roken niet zomaar kunt laten.

Slecht voor de gezondheid

Niemand hoeft u meer te vertellen dat roken slecht is voor uw gezondheid. Roken kent veel nadelen. Wie stopt met roken voelt zich al snel gezonder. Stoppen met roken heeft op iedere leeftijd zin, ook als u ouder bent. Er zijn veel goede redenen om te stoppen met roken, met name de voordelen voor uw gezondheid zijn belangrijk.

Stoppen met roken levert u veel op

 • U krijgt snel meer lucht en u voelt zich fitter
 • Uw kans op ziektes als een hartinfarct, beroerte, COPD, longkanker en mond- en slokdarmkanker neemt af
 • Uw vruchtbaarheid verbetert
 • Uw kans op een miskraam neemt af
 • U verkleint het risico op complicaties bij een operatie
 • U ruikt frisser, uw stem wordt helderder, uw huid verbetert en uw haar wordt voller en glanzender
 • Uw huis is frisser
 • Uw omgeving heeft geen last meer van het roken
 • U bent zelf baas over uw eigen leven en niet meer afhankelijk van een sigaret
 • U bespaart veel geld
 • En nog vele andere voordelen

U bent al een eind op weg als u de voordelen van een rookvrij leven belangrijker vindt dan de nadelen van het stoppen met roken. U vervult namelijk zelf de belangrijkste rol in het proces om te stoppen met roken. Het lukt alleen als u het zélf echt wilt. Stoppen met roken is de beste beslissing die u voor uzelf kunt nemen.

Wilt u stoppen met roken? Wij kunnen u hierbij begeleiden. U kunt bij Zorroo terecht voor stoppen-met-rokenbegeleiding en de app “Nu stoppen met roken”. Voor de begeleiding kunt u zich rechtstreeks aanmelden of doorverwezen worden via uw huisartsenpraktijk of een andere zorgverlener.

Aanmelden begeleiding

Informatiefolder

Stoppen-met-rokenbegeleiding

Zorroo is specialist op het gebied van stoppen met roken, en levert sinds 2011 een belangrijke bijdrage aan een gezonde samenleving. Onze missie is dat er niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken.

Bewezen effectief leefstijlprogramma

De kwaliteit van de stoppen-met-rokenbegeleiding staat bij Zorroo hoog in het vaandel. Het programma is ontwikkeld vanuit de Masterclass Stoppen-met-Roken in samenwerking met Trudi Tromp, verslavingsarts van de Jellinek Kliniek.

De begeleiding voldoet aan de Behandelrichtlijn Stoppen met roken van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de herziene richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met rokenondersteuning’ en de Zorgstandaard Stop met Roken.

Verder is Zorroo partner van de Alliantie Nederland Rookvrij! en zetten we ons samen met partners als de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds in voor een Rookvrije Generatie.

Ook is Zorroo ambassadeur van de Taskforce Rookvrije Start van het Trimbos-instituut die zich sterk maakt voor een rookvrije start van ieder kind.

Daarbij werkt Zorroo nauw samen met regionale zorgpartners zoals het Amphia Ziekenhuis, verloskundigenpraktijken en gemeenten.

Team van ervaren professionals

De stoppen-met-rokenbegeleiding wordt gegeven door ervaren stopcoaches van Zorroo en soms door praktijkondersteuners (POH’s) in de huisartspraktijk. Deze professionals zijn speciaal opgeleid op het gebied van motiverende gespreksvoering, leefstijltraining (cognitieve gedragstherapie) en farmacotherapie om u optimaal te kunnen begeleiden in het stoppen met roken. Alle stopcoaches en praktijkondersteuners staan bovendien geregistreerd in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Welke onderwerpen worden besproken?

 • Kennismaking, introductie, voor- en nadelenbalans, rookdagboek en hulpmiddelen
 • Opstellen trainingsplan met stopdatum, zelfcontrolemaatregelen
 • Omgaan met trek en veranderen van gedachten
 • Maken van een rookanalyse
 • Weigeren van gebruik (sociale druk)
 • Omgaan met terugval en een noodplan

Uitgebreide ondersteuning

De stoppen-met-rokenbegeleiding wordt uitgebreid ondersteund:

 • Informatiefolder
 • Werkboek
 • Ondersteunende middelen (nicotine vervangende middelen of medicijnen), in overleg met uw huisarts
 • App “Nu stoppen met roken”

Stoppen met roken op de manier die bij u past

U kunt kiezen voor verschillende vormen van stoppen-met-rokenbegeleiding. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeur.

stoppen met roken

Individuele begeleiding

De individuele begeleiding duurt totaal drie maanden en bestaat uit vijf gesprekken. De gesprekken vinden plaats op diverse locaties bij u in de buurt. Het eerste gesprek duurt 45 minuten. De vervolggesprekken duren 30 minuten. Tussen de gesprekken door zijn er ook telefonische contactmomenten. Na een half jaar én na een jaar vindt bovendien telefonische nazorg plaats.

stoppen met roken

Groepsbegeleiding

Als u het makkelijker vindt om samen met anderen te stoppen, dan kunt u kiezen voor de groepsbegeleiding. Dit heeft extra voordelen: u kunt ervaringen en tips uitwisselen en elkaar steunen en aanmoedigen. De groepsbegeleiding vindt plaats op op een locatie bij u in de buurt. De maximale groepsgrootte is twaalf personen. De groepsbegeleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1,5 à 2 uur in een periode van drie maanden. Drie maanden later volgt een terugkombijeenkomst.

stoppen met roken

Telefonische begeleiding

De telefonische begeleiding duurt totaal drie maanden en bestaat uit vijf gesprekken. Het eerste gesprek duurt 45 minuten. De vervolggesprekken duren 30 minuten. Tussen de gesprekken door zijn er ook korte contactmomenten. Na een half jaar én na een jaar vindt bovendien telefonische nazorg plaats.

stoppen met roken

Online begeleiding

U kunt ook gebruik maken van online begeleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de module ‘Stoppen met roken’, ontwikkeld door Minddistrict. Deze module behandelt online meerdere onderwerpen die relevant zijn bij het stoppen met roken. Er zijn 9 sessies die ca. 3 maanden in beslag nemen.

stoppen met roken

Individuele begeleiding zwangeren

Stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap heeft veel voordelen. De individuele begeleiding van zwangere vrouwen wordt gegeven door speciaal opgeleide coaches. Zorroo werkt hierbij nauw samen met verloskundigen, gynaecologen en fertiliteitsartsen. Het begeleidingstraject is geheel op maat en duurt zolang als nodig is. De gesprekken vinden vaak wekelijks plaats op diverse locaties bij u in de buurt. Tussen de gesprekken door zijn er ook telefonische contactmomenten. Na een half jaar én na een jaar vindt bovendien telefonische nazorg plaats. Na uw aanmelding wordt u zo spoedig mogelijk ingepland.

stoppen met roken

Individuele begeleiding preoperatief

Stoppen met roken voor een operatie vermindert de kans op complicaties. De individuele begeleiding preoperatief duurt totaal drie maanden en bestaat uit vijf gesprekken. De gesprekken vinden plaats op diverse locaties bij u in de buurt. Het eerste gesprek duurt 45 minuten. De vervolggesprekken duren 30 minuten. Tussen de gesprekken door zijn er ook telefonische contactmomenten. Bovendien vindt er nazorg plaats. Na uw aanmelding wordt u zo spoedig mogelijk ingepland. Nazorg na de operatie consulten of telefonisch om geen terugval te krijgen

stoppen met roken

Begeleiding voor bedrijven, verenigingen, scholen, etc.

Gezondheid bevorderen? Ziekteverzuim omlaag? Meer productiviteit? Langer doorwerken? Stoppen met roken draagt hieraan bij. Graag ondersteunen wij u bij het stimuleren van een gezonde omgeving voor uw personeel, leden, kinderen, etc. Zorroo biedt een compleet traject op maat. Bij belangstelling kunnen organisaties contact opnemen via stoppenmetroken@zorroo.nl.

Locaties

De individuele begeleiding en de groepsbegeleiding wordt momenteel aangeboden in de gemeenten Oosterhout, Rijen, Drimmelen, Made, Waalwijk, Sprang-Capelle, Breda, Hendrik-Ido-Ambacht e.o. en Zeist e.o. Bij belangstelling kunnen organisaties contact opnemen via stoppenmetroken@zorroo.nl. Zorroo staat voor u klaar met een aanbod.

De telefonische en online begeleiding vinden landelijk plaats.

De individuele begeleiding zwangere vrouwen en preoperatief worden momenteel aangeboden in Oosterhout en Breda.

Filmpjes

Zorroo stoppen-met-rokenbegeleiding

Televisieprogramma Altijd Jong en stoppen-met-Zorroo rokenbegeleiding

Resultaten

De resultaten van de stoppen-met-rokenbegeleiding worden gemeten volgens de Russel-criteria. Hieronder staan de resultaten over het jaar 2018.

Bij de individuele begeleiding is na afronding van de begeleiding na 3 maanden 75% gestopt met roken. Van deze groep is 24% na één jaar nog steeds gestopt met roken.

Bij de groepsbegeleiding is na afronding van de begeleiding na 3 maanden 81% gestopt met roken. Van deze groep is 31% na één jaar nog steeds gestopt met roken.

Bij de online begeleiding is na afronding van de begeleiding na 3 maanden 67% gestopt met roken. Van deze groep is 33% na één jaar nog steeds gestopt met roken.

Bij de telefonische begeleiding is na afronding van de begeleiding na 3 maanden 67% gestopt met roken. Van deze groep is 67% na één jaar nog steeds gestopt met roken.

Zorroo onderscheidt zich met name in de relatief grote groep mensen die na een jaar nog steeds gestopt zijn met roken. Zorroo is dan ook met recht trots op deze resultaten.

Vergoeding

Zorroo heeft voor de stoppen-met-rokenbegeleiding namens alle betrokken huisartsen en zorgverleners een contract afgesloten met verschillende zorgverzekeraars. Deelname aan de begeleiding wordt vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. In principe wordt eenmaal per kalenderjaar een stoppoging vergoed. Iedere zorgverzekeraar hanteert daarbij verschillende voorwaarden. Eventueel ondersteunende medicatie valt altijd onder uw eigen risico. Is uw eigen risico al op, dan wordt de stoppen met rokenzorg vergoed door uw zorgverzekeraar. Heeft u hierover vragen, kijk dan in uw polis of raadpleeg uw zorgverzekeraar.

Meer informatie

Voor meer vragen over stoppen met roken kunt u altijd terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij helpen u graag.

Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met Zorroo via e-mail stoppenmetroken@zorroo.nl.

Aanmelden begeleiding