Sterilisatie man (vasectomie)

Het onvruchtbaar maken van een man onder lokale verdoving middels het doornemen van de zaadleiders. Sterilisatie is in principe onomkeerbaar. Het is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen meer verwekken, maar u krijgt net als voorheen een erectie en een orgasme met ejaculatie (zaadlozing). Bij de zaadlozing bevat het sperma geen zaadcellen.

 

U besluit om deze ingreep te doen. En dan?

Als u er zeker van bent dat u een vasectomie wil laten doen dan maken we een afspraak voor u bij de arts. Deze start dan met een persoonlijk gesprek (intake). Tijdens dit gesprek wordt de ingreep en wat u kunt verwachten besproken. Daarna volgt de operatie. De totale duur hiervan is ongeveer 45 minuten. Bij twijfel adviseren wij om de afspraak voor de intake apart in te plannen.

In de onderstaande video vindt u meer uitleg over de ingreep:

Voorzorgsmaatregelen

  • U wordt verzocht de avond voor de ingreep de beharing van de balzak zorgvuldig weg te scheren.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.
  • Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, zal dit in overleg met uw arts al enige dagen van tevoren gestaakt worden.

Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee. Deze moet u tot 24 uur na de ingreep aanhouden.

 

De operatie

De arts zoekt eerst de ene zaadleider in de balzak op. Wanneer deze gelokaliseerd en gefixeerd is volgt er een lokale verdoving van de huid middels een injectie. Er wordt een klein sneetje ter plaatse gemaakt om de zaadleider te bereiken. Deze wordt ontdaan van bloedvaatjes en omliggende structuren. Tijdens dit ‘prepareren’ van de zaadleider komt de zaadleider op spanning. Omdat de zaadleiders via de liezen door de onderbuik lopen, geeft dit soms een weeïg en trekkend gevoel in de onderbuik. Dit is één van de onprettige momenten van de ingreep. Dit moment duurt niet lang (een paar minuten). Indien nodig kan de spanning er tijdelijk afgehaald worden. Nu wordt er een klein stukje zaadleider verwijderd en de uiteindjes worden afgebonden en omgeslagen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de uiteindjes toch weer aan elkaar groeien. Dit komt voor in minder dan 5 op de 1.000 gevallen. De huid van de balzak wordt opengelaten. De sneetjes zijn te klein om te hechten en indien er een druppel bloed is, kan deze zo nog naar buiten. Soms worden de sneetjes wel gehecht met een oplosbaar draadje. Deze procedure wordt vervolgens bij de andere zaadleider uitgevoerd. De gehele ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

 

Thuis en nazorg

  • Om een nabloeding te voorkomen, is het beter de eerste 2 dagen liggend rust te houden.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. U kunt hiertegen een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
  • De volgende dag mag u weer kort douchen, zonder gebruik van zeep op de plaats van de ingreep.
  • Vermijd de eerste week na de ingreep zwaar werk.
  • Ga niet sporten of zwaar tillen en wacht met fietsen tot de wondjes genezen zijn.
  • De eerste week worden seksueel contact of ejaculaties afgeraden.

 

Niet meteen steriel

Na de ingreep bent u niet meteen steriel. Er zijn als het ware nog zaadcellen op voorraad. Om vast te stellen of u steriel bent dient er na 3 maanden een zaadcontrole plaats te vinden. Tot die tijd is er een andere vorm van anticonceptie noodzakelijk.

 

Spermacontrole

Drie maanden en 30 zaadlozingen (ejaculaties) na de ingreep wordt de steriliteit via een onderzoek van het zaadvocht gecontroleerd. Het mag dan geen zaadcellen meer bevatten.

 

Prijs

De kosten voor een sterilisatie man (vasectomie) bedragen € 495,-.

 

Contact

Huisartsenpost Oosterhout
Pasteurlaan 9a
4901 DH Oosterhout
Tel: (0162) 760 260
E-mail: huisartsenchirurgie@zorroo-plus.nl