Praktijkondersteuner Jeugd bij huisarts in Oosterhout blijft

16-04-2020

Bron: BN De Stem, 16 april 2020

Sinds mei 2017 zit bij de huisartsen een praktijkondersteuner Jeugd, die kinderen en jongeren helpt bij veel voorkomende psychische klachten. Zoals faalangst, emotionele zaken of gedragsproblemen. Het gaat in Oosterhout nog om een pilot, waarvan de gemeente de kosten draagt.

Twee jaar verlenging

Vanwege de successen wordt de proef met twee jaar verlengd. ,,Jongeren en kinderen kunnen goed, snel en kortdurend worden geholpen binnen de huisartsenpraktijk. Anders zouden ze nagenoeg allemaal doorverwezen zijn naar de gespecialiseerde jeugdhulp”, verklaart de gemeente.  Dat beeld bevestigt Leonoor van Dijk van Zorroo. ,,Er wordt veel minder doorverwezen. De praktijkondersteuner heeft kennis van de jeugdzorg, waardoor gericht kan worden doorverwezen naar een zorgvorm die past bij de hulpvraag. Bijkomend voordeel is dat er minder verwezen wordt naar zware en dus dure hulp. Dat leidt tot minder verwijzingen naar de zware GGZ-hulpverlening.”

Besparing

De jeugdzorg drukt al enkele jaren zwaar op de gemeentelijke begroting. De praktijkondersteuner voorkomt een aantal dure jeugdzorgtrajecten. ,,Het slechts weergeven in geld doet geen recht aan de situatie”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Er is een brug geslagen tussen het medische en sociale domein. Over 2019 besparen we zo’n 50.000 euro, zo laat een voorzichtige schatting zien.”

Korte lijnen

Volgens Van Dijk zorgt deze manier van werken voor ‘korte lijnen‘.  ,,Gezien de goede resultaten heeft Zorroo deze vernieuwende manier van omgaan met jeugdzorg ook binnen andere gemeenten uitgerold. Zoals Drimmelen en Geertruidenberg. Er wordt steeds meer gekozen om huisartsenpraktijken te ontzorgen met praktijkondersteuning. Dit heeft te maken met de vele veranderingen in de jeugdzorg die het moeilijk maken om alles bij te houden in de toch al overbelaste huisartsenpraktijken.”

Klanttevredenheid

In 2021 vindt een eindevaluatie plaats van de proef, waarna de praktijkondersteuner vanaf 2022 mogelijk een vast onderdeel uit gaat maken van de huisartsenpraktijken. De gemeente hoopt de komende tijd meer inzicht te krijgen in de klanttevredenheid bij jongeren en hun ouders. De woordvoerder: ,,Ook gaat Zorroo in gesprek met GGZ Breburg over de invulling van een consultatiefunctie voor huisartsen, waardoor zij minder door gaan verwijzen naar de specialistische GGZ.”