Meer ruimte voor leefstijl en preventie

04-04-2022

Bron: InEen, editie 1 2022

Zorggroep-directeur Daan Kerklaan pioniert met ZoHealthy

Leefstijlaanpassingen spelen een grote rol bij de preventie van chronische aandoeningen. Maar hoe bereik je mensen die (nog) niet in beeld zijn bij de huisarts? Zorggroep-directeur Daan Kerklaan richtte hiervoor in 2020 een apart bedrijf op: ZoHealthy. Een gedreven pionier over durven, drempels en doorzetten.

Ervaring met leefstijlcoaching had ‘zijn’ Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken (Zorroo) al, vertelt Kerklaan. “In het kader van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) werkten we met het goedgekeurde programma CooL. Gaandeweg merkten we dat er een grote groep mensen is die kan profiteren van leefstijlcoaching, maar geen contact heeft met de huisarts. Omdat ze (nog) geen klachten hebben. De vraag was: hoe kun je die bereiken en wie gaat dat doen?”

Meer ruimte

Hij besloot leefstijl en preventie los te koppelen van de primaire zorg, maar daar wel een band mee te houden. ZoHealthy is een aparte BV, met Kerklaan als directeur. “Die constructie geeft meer ruimte, waardoor het bijvoorbeeld makkelijker wordt om bij andere partijen aan te haken. Denk aan gemeenten, welzijn en bedrijven die bezig zijn met vitaliteit van medewerkers. Daarnaast kan ZoHealthy veel meer doen aan profilering en promotie, bijvoorbeeld via social media.”

De hoofdmoot van het aanbod bestaat uit de GLI (overgewicht, stoppen met roken), wat onder verzekerde zorg valt. Daarnaast ontwikkelde ZoHealthy zelf een aantal van CooL afgeleide programma’s: alcoholgebruik, slapen, leefstijl & kanker en bewegen voor kinderen. Deelnemers betalen hiervoor een eigen bijdrage. Landelijk zijn 65 leefstijlcoaches en 15 stoppen-met-roken coaches actief onder de vlag van ZoHealthy.

Verandering

In het kader van contractering heeft Kerklaan regelmatig contact met andere zorggroepen. De meeste durven het niet aan om een aparte preventie-organisatie op te tuigen. “Huisartsen worden niet echt enthousiast van verandering, maar realiseren zich wel dat dit nodig is. Ze denken eerder in risico’s dan in mogelijkheden, omdat ze niet kunnen overzien wat een verandering voor hen betekent. Het is erg belangrijk dat een zorggroep haar huisartsen meeneemt in het verhaal. Geef aan waar je heen wilt, onderbouw dat, benoem de risico’s én hoe je die oplost. En benadruk vooral dat het nieuwe bedrijf ontzorgt en vanaf de verwijzing alles regelt. Wij doen dat bijvoorbeeld via ZorgDomein.”

De bedrijfsmatige kant van ZoHealthy geeft hem veel energie. “Ondernemen vind ik heel leuk, ook al is het soms lastig. Zorgverzekeraars werpen nog drempels op en het verdienmodel is mager.” Het weerhoudt hem er niet van om bevlogen door te gaan. “Binnenkort organiseren we voor onze huisartsen een coronaproof Hagro-diner. We moeten het ZoHealthy-verhaal blijven vertellen.”

Informatie: www.zohealthylife.nl; daan.kerklaan@zorroo.nl.