BLOG

25 mei 2023

Erik werkt als chauffeur bij de Huisartsenpost Oosterhout, in dienst van Broeder De Vries. Chauffeurs worden ingezet als het voor patiënten om acute medische redenen niet mogelijk is naar de huisartsenpost te komen. De dienstdoende huisarts brengt dan een visite aan huis en wordt daarbij geassisteerd door een chauffeur. Erik vertelt graag meer over hoe zijn werkdag eruitziet.

“Ik begin mijn dienst als huisartsenpost chauffeur met het controleren van de tassen. Wij hebben verschillende tassen bij ons om mensen te helpen bij hun klachten. Zo hebben wij een ‘zuurstoftas’, een ‘wondverzorgingstas’ en uiteraard hebben wij ook een ‘dokterstas’. Daarin zitten de meest voorkomende medische spullen om controles uit te voeren, maar ook diverse geneesmiddelen om mensen te helpen met hun pijn of benauwdheid.”

Na het controleren van de tassen wordt de auto gecontroleerd. Erik vertelt: “We controleren alle systemen in de auto. Zo hebben we een navigatiesysteem waarop we meldingen voor alle visites doorkrijgen van de triagisten die aan de telefoon zitten bij de huisartsenpost. Dan hebben we een ‘boordcomputer taxi’ omdat we een blauw kenteken hebben. Daarop moeten we inloggen. Tenslotte volgt een controle van de auto. We checken alle vloeistoffen en starten de motor even om te zien of controlelampjes uitgaan en of de tank vol zit.”

Na alle controles is het wachten voor een chauffeur op een visite. Erik vertelt: ”Daarbij worden urgenties gebruikt. De codes U1, U2 en U3 betekenen dat ik respectievelijk 15 minuten, 1 uur of 3 uur de tijd heb om bij de patiënt te zijn. Deze urgentie wordt bepaald door de triagist, maar als de huisarts het nodig vindt om het op te schalen kan dat ook.”

Bij de patiënt thuis assisteert de chauffeur de huisarts. De chauffeur is dus de rechterhand van de huisarts tijdens de visites. Erik vertelt: “Wij mogen kleine metingen uitvoeren, zoals lichaamstemperatuur, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. Wij mogen ook reanimeren, zuurstof klaarmaken en toedienen en ampullen optrekken. Het inspuiten is dan weer een handeling die de arts doet. Samen zijn we een team om patiënten in spoedsituaties zo goed mogelijk te helpen.”

“Chauffeur zijn bij de huisartsenpost is een afwisselende en soms hectische baan”, aldus Erik.