Overgewicht te lijf

Verlies blijvend gewicht door uw leefstijl te veranderen

Aanmelden begeleiding

Over overgewicht

Op het moment heeft bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. En deze groep wordt nog steeds groter. Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Er zijn dan meer gezondheidsrisico’s. Vaak hebben mensen met overgewicht er al van alles aan gedaan om gewicht te verliezen, maar blijkt het moeilijk om dit vol te houden.

Voor wie?

Het programma Overgewicht te lijf is voor volwassenen met een BMI vanaf 30 én voor volwassenen met een BMI vanaf 25 in combinatie met een gewichtgerelateerd gezondheidsrisico zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten.

Wat levert het u op?

Door uw leefstijl te veranderen kunt u blijvend gewicht verliezen. Samen met u zorgen we voor een gezond en passend eet- en leefpatroon. Zo krijgt u meer controle over uw gewicht. Ook kunnen eventuele gezondheidsklachten verdwijnen en kan uw kwaliteit van leven toenemen.

Aanmelden begeleiding

Folder

Overgewichtbegeleiding

Zorroo is specialist op het gebied van overgewicht en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een gezonde samenleving. Ons doel is dat er niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van overgewicht.

Kwaliteitsprogramma

De kwaliteit van de overgewichtbegeleiding staat bij Zorroo hoog in het vaandel. Het programma voldoet aan de Zorgstandaard Obesitas van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) en NHG-Standaard Obesitas.

Team van ervaren professionals

De overgewichtbegeleiding wordt gegeven door een leefstijlcoach en een diëtist. De leefstijlcoaches hebben een opleiding Leefstijlcoaching gevolgd aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid om u optimaal te kunnen begeleiden met uw overgewicht. Alle leefstijlcoaches zijn bovendien lid van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland.

Samen met u maken de leefstijlcoach en de diëtist een realistisch behandelplan om blijvend gewicht te verliezen. Dit plan sluit volledig aan bij uw wensen, interesses én mogelijkheden. Samen met u streven we naar een gezond gewicht waarbij u zich sterker en beter voelt.

Andere zorgverleners die mogelijk bij de begeleiding betrokken kunnen worden zijn een fysiotherapeut, praktijkondersteuner GGz of beweegcoach.

Tenslotte maakt u kennis met de mogelijkheden in de regio om op uw eigen niveau om actief te worden.

Uitgebreide ondersteuning

De overgewichtbegeleiding door de leefstijlcoach en diëtist wordt uitgebreid ondersteund:

 • Informatiefolder
 • Werkboek

Totale programma

Het totale programma voor mensen met overgewicht duurt 2 jaar. Jaarlijks ontvangt u de volgende begeleiding:

Begeleiding van een leefstijlcoach:

 • 4 individuele coachgesprekken
 • 8 groepsbijeenkomsten

Begeleiding van een diëtist:

 • 6 individuele consulten

Individuele begeleiding

Allereerst krijgt u een intake. Deze bestaat uit gesprekken met een leefstijlcoach en een diëtist.

De leefstijlcoach zorgt voor inzicht in uw dagelijkse gewoontes en ondersteunt u bij een verandering van leefstijl. Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ruimte voor ontspanning én een goede nachtrust.

De diëtist zal samen met u een persoonlijk plan maken voor een gezond eetpatroon dat past bij uw manier van leven. Genieten van eten staat centraal.

Groepsbijeenkomsten

Jaarlijks heeft u 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. Deze bijeenkomsten vinden plaats onder begeleiding van een leefstijlcoach. Met de vaste groep deelnemers kunt u ervaringen uitwisselen. De onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn:

 • Kleine aanpassingen, groot effect
  Passende kleine acties leiden tot succesvolle gedragsverandering
 • Kom in beweging en kom in actie
  Bewegen is meer dan alleen sporten, kom in actie
 • Lekker eten geeft structuur aan je dag
  3x per dag eten, mindfull eten
 • Slapen en ontspannen
  Wat hebben slapen en ontspannen met afvallen te maken
 • Gezond leven is plannen
  Timemanagement en leefstijl
 • Hoe maak ik van mijn acties een succes?
  Valkuilen, voorkomen van terugvallen
 • Hoe gezond is jouw weekend?
  Uit eten / feestjes / snackbar
 • Hoe blijf ik in beweging?
  Hoe houd ik gezond gedrag in stand? Wat gaat er goed? Waar ben ik trots op?

In het tweede jaar van het behandelprogramma worden deze onderwerpen verder uitgediept.

Locaties

 

Locatie Data en tijd Leefstijlcoach Adres
Dongen Sanne Spits, Renate Gallé Bewegings- en gezondheidscentrum De Vennen, Deken Batenburgstraat 2
Goirle Lauren Jenkins
‘s Hertogenbosch Hans Janssen Werfpad 8h
‘s Hertogenbosch Susan van Kempen
‘s Hertogenbosch Margaret Smit
Houten Celine Mangroe Wijkcentrum Schoneveld, Zonnehout 36
Made Freek van Herk Lucia Eijckenstraat 78
Arnhem en Oosterbeek januari 2020; dinsdag-, donderdagochtend en donderdagavond Judith Magendans De Kreek, Weverstraat 24
Oosterhout Renate Boudewijns Eerstelijns Zorg Centrum, Pasteurlaan 9b
Tilburg Gejanne Bongers Doesburgstraat 10
Tilburg 9 januari 2020; 20.00 – 21.30 uur Sandra Curfs Haptotherapie Panta Rhei, Gennepstraat 7
Udenhout Ingrid Witlox De Peppel, Zeshoevenstraat 36

Vergoeding

De kosten voor de leefstijlcoach worden volledig vergoed vanuit uw basisverzekering en hebben geen invloed op uw eigen risico. De kosten voor de diëtist worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel is het eigen risico van toepassing. Als u een aanvullende verzekering heeft dan kan het zijn dat u méér vergoed krijgt. Wanneer u zorg ontvangt binnen een zorgprogramma van uw huisarts, dan is het eigen risico niet van toepassing. Informeer bij uw zorgverzekeraar of diëtist. Als u ervoor kiest om gebruik te maken van het beweegaanbod in uw regio, dan zijn deze kosten voor u zelf.

Online zelfhulptrainingen

e-health

Online zelfhulptrainingen

Als u ondersteuning wilt bij klachten als slecht slapen, piekeren, somberheid e.d., dan kan een online zelfhulptraining een uitkomst zijn. U werkt zélf aan verandering van uw situatie. Na een training voelen de meeste mensen zich daadwerkelijk beter. De online zelfhulptrainingen zijn ontwikkeld door Minddistrict, marktleider in e-health en worden u kosteloos aangeboden door Zorroo.

 

Meer informatie

Voor meer vragen over overgewicht en obesitas kunt u altijd terecht bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Zij helpen u graag.

Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met Zorroo via e-mail overgewicht@zorroo.nl.

 

Aanmelden begeleiding