Knop aanmelden overgewichtbegeleidingOp het moment heeft bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. En deze groep wordt nog steeds groter. Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Er zijn dan meer gezondheidsrisico’s. Vaak hebben mensen met overgewicht er al van alles aan gedaan om gewicht te verliezen, maar blijkt het moeilijk om dit vol te houden.

Voor wie?

Het programma Overgewicht te lijf is voor volwassenen met een BMI vanaf 30 én voor volwassenen met een BMI vanaf 25 in combinatie met een gewichtgerelateerd gezondheidsrisico zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten.

Wat levert het u op?

Door uw leefstijl te veranderen kunt u blijvend gewicht verliezen. Samen met u zorgen we voor een gezond en passend eet- en leefpatroon. Zo krijgt u meer controle over uw gewicht. Ook zullen eventuele gezondheidsklachten verdwijnen en zal uw kwaliteit van leven toenemen.

Team van ervaren professionals

Een team van ervaren professionals maakt samen met u een realistisch behandelplan om blijvend gewicht te verliezen. Dit plan sluit volledig aan bij uw wensen, interesses én mogelijkheden. Samen met u streven we naar een gezond gewicht waarbij u zich sterker en beter voelt.

Allereerst krijgt u een intake. Deze bestaat uit gesprekken met een leefstijlcoach en een de diëtist.

De leefstijlcoach zorgt voor inzicht in uw dagelijkse gewoontes en ondersteunt u bij een verandering van leefstijl. Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ruimte voor ontspanning én een goede nachtrust.

De diëtist zal samen met u een persoonlijk plan maken voor een gezond eetpatroon dat past bij uw manier van leven. Genieten van eten staat centraal.

Andere zorgverleners die mogelijk bij de begeleiding betrokken kunnen worden zijn een fysiotherapeut, psycholoog of beweegcoach.

Tenslotte maakt u kennis met de mogelijkheden in de regio om op uw eigen niveau om actief te worden.

OvergewichtEffectief programma

 Het totale programma voor mensen met overgewicht duurt 2 jaar. Jaarlijks ontvangt u de volgende begeleiding:

Begeleiding van een leefstijlcoach:

 • 4 individuele coachgesprekken
 • 8 groepsbijeenkomsten

Begeleiding van een diëtist:

 • 6 individuele consulten

Groepsbijeenkomsten

Jaarlijks heeft u 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur. Deze bijeenkomsten vinden plaats onder begeleiding van een leefstijlcoach. Met de vaste groep deelnemers kunt u ervaringen uitwisselen. De onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn:

 1. Kleine aanpassingen, groot effect

Passende kleine acties leiden tot succesvolle gedragsverandering

 1. Kom in beweging en kom in actie

Bewegen is meer dan alleen sporten, kom in actie

 1. Lekker eten geeft structuur aan je dag

3x per dag eten, mindfull eten

 1. Slapen en ontspannen

Wat hebben slapen en ontspannen met afvallen te maken?

 1. Gezond leven is plannen

Timemanagement en leefstijl

 1. Hoe maak ik van mijn acties een succes?

Valkuilen, voorkomen van terugvallen

 1. Hoe gezond is jouw weekend?

Uit eten / feestjes / snackbar

 1. Hoe blijf ik in beweging?

Hoe houd ik gezond gedrag in stand? Wat gaat er goed? Waar ben ik trots op?

In het tweede jaar van het behandelprogramma worden deze onderwerpen verder uitgediept.

Vergoeding

De kosten voor de leefstijlcoach worden volledig vergoed vanuit uw basisverzekering en hebben geen invloed op uw eigen risico. De kosten voor de diëtist worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel is het eigen risico van toepassing. Als u een aanvullende verzekering heeft dan kan het zijn dat u méér vergoed krijgt. Wanneer u zorg ontvangt binnen een zorgprogramma van uw huisarts, dan is het eigen risico niet van toepassing. Informeer bij uw zorgverzekeraar of diëtist. Als u ervoor kiest om gebruik te maken van het beweegaanbod in uw regio, dan zijn de kosten voor u zelf.

Aanmelden

Neem de stap en meldt u aan voor het programma Overgewicht. Aanmelden kan bij uw huisarts en ook direct via het aanmeldformulier.

Knop aanmelden overgewichtbegeleiding