Joyce Nouwens wint Huisarts & Wetenschap Casuïstiekprijs 2018

DrjEJ6AX4AAF0hDJoyce Nouwens heeft de Casuïstiekprijs gewonnen op het NHG Congres op 12 november jl. voor de beste klinische les in Huisarts & Wetenschap van 2018: ‘Trombofilie en anticonceptie, meer mogelijk dan gedacht’. Deze Casuïstiekprijs wordt elke jaar uitgereikt aan diegene die in dat jaar het meest relevante artikel van de huisartsengeneeskunde heeft gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap. Gekeken wordt of het literatuuronderzoek uitvoerig is uitgevoerd, men de informatie direct kan gebruiken in de huisartsenpraktijk en of het artikel huisarts gerelateerd is. Zorroo feliciteert Joyce Nouwens van harte met deze mooie prestatie.

‘Trombofilie en anticonceptie – meer mogelijk dan gedacht’

In het artikel ‘Trombofilie en anticonceptie – meer mogelijk dan gedacht’ wordt een advies gegeven over welke vormen van anticonceptie er mogelijk zijn bij mensen die ooit trombose hebben gehad of een erfelijke aanleg hebben voor trombose (zoals Factor V Leiden). Uit onderzoek is gebleken dat sommige anticonceptie het risico op trombose kunnen verhogen, waardoor veel huisartsen kiezen voor een hormoonvrij middel. Echter dit pas niet altijd bij de wensen of behoefte van de patiënte. Uit onderzoek is gebleken dat het hormoonspiraal, koperspiraal, implementatiestaafje en de progesteron-only pil veilig zijn in gebruik voor deze groep mensen. Bij de lichtere vormen van de erfelijke aanleg voor trombose kan zelfs de combinatiepil worden overwogen. Dit vergroot de keuzemogelijkheid voor deze groep patiënten.

Innovatieve huisartsenzorg

Joyce Nouwens is samen met Pieta van Rhijn als kaderhuisarts Uro-gynaecologie verbonden aan de Innovatieve huisartsenzorg van Zorroo. Patiënten kunnen sinds september 2017 door de eigen huisarts verwezen worden naar de Uro-gynaecologie spreekuren. Doel hiervan is om de behandeling van patiënten zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving te laten plaatsvinden door slimme samenwerking met huisartsen en specialisten. Hiermee kan ook het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis worden verminderd.