Geslaagd Zorroo symposium voor zorgverleners pilot Basis GGz

Afgelopen dinsdag 27 februari vond het Zorroo symposium “De ernstig psychiatrische patiënt binnen de eerste lijn. Waar liggen de uitdagingen?” plaats. Uitgenodigd waren huisartsen, praktijkondersteuners GGz en ketenpartners binnen de pilot Basis GGz van de Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken. Deelnemers noemden het symposium na afloop informatief, boeiend, praktijkgericht én verbindend.

Zorg voor patiënten met chronische, stabiele psychische problematiek

De zorg voor patiënten met chronische, stabiele psychische problematiek was altijd het domein van de specialistische GGz. Sinds 2014 is deze zorg grotendeels verplaatst naar de huisartsenpraktijk en de generalistische basis GGz. Hierdoor krijgt de eerste lijn regelmatig te maken met patiënten met ernstig psychiatrische problematiek. Doel van het symposium was dan ook om inzichten en concrete handvatten te bieden voor de zorg aan deze patiënten binnen de eerste lijn. Uit de reacties van deelnemers bleek dat het symposium in deze opzet zeker geslaagd is.

Programma symposium “De ernstig psychiatrische patiënt binnen de eerste lijn. Waar liggen de uitdagingen?”

Het symposium werd geopend door Daan Kerklaan, directeur van Zorroo. Hierna volgde het plenaire gedeelte met een indrukwekkende en inspirerende inleiding over de-stigmatisering van ervaringsdeskundige Daniejel de Greef (Fameus). Simone Bergmans (verpleegkundig specialist GGz) en Esther Moons (huisarts/kaderhuisarts GGz i.o.) gaven daarna volop nuttige informatie over Ernstig Psychische Aandoeningen (EPA), definities, cijfers, etc.

Na het plenaire deel konden de aanwezigen deelnemen aan twee interactieve workshops. In totaal waren er zes workshops, waaruit men vooraf een keuze kon maken: ‘Psychosomatische fysiotherapie’ (Freek Rijvers – Fysio Attent), ‘Het maken en werken met een signaleringsplan’ (Simone Bergmans – GGz en Ingrid Houtman – huisarts/kaderhuisarts GGz), ‘E-health en zelfmanagement’ (Stephan Hermsen – Vilans en Rozemarijn Pennings – Minddistrict), ‘Welzijn’ (Thomas van der Vange – Surplus), ‘De-stigmatisering’ (Daniejel de Greef en Jako van Diessen – Fameus) en ‘Psychofarmaca’ (Mariëlle de Ruijter – GGz, Psyfar vs, docent, trainer). Alle workshops werden goed ontvangen door de deelnemers en werden als zeer nuttig en goed beoordeeld.

Nogmaals een woord van dank voor de bijdrage van alle sprekers!

Zorroo pilot Basis GGz

Het symposium maakt deel uit van de pilot Basis GGz van Zorroo. Deze pilot is in 2014 opgezet om volwassenen, ouderen en kinderen met psychische of sociale klachten in de eerste lijn zo goed mogelijk te begeleiden. Om dat te bereiken werken verschillende zorgverleners nauw samen. Zoals de praktijkondersteuner GGz, huisarts, eerstelijnspsycholoog of GZ-psycholoog, verslavingsconsulent, psychiater, maatschappelijk werker en GGD-jeugdarts. De huisarts heeft de regie en blijft eindverantwoordelijke voor de behandeling. Vaak wordt ook e-health ingezet als aanvulling op de face-to-face contacten. Deze programma’s zijn bewezen effectief en hebben als voordeel dat ze laagdrempelig zijn en dat de eigen regie van de patiënt vergroot wordt.

 

IMG_0937

Indrukwekkende en inspirerende inleiding tijdens het symposium van ervaringsdeskundige Daniejel de Greef (Fameus)